PDF állomány leadása

Cégünk több éve átállt B1, B2 és B3 méretű CTP lemezkészítésre és ezzel együtt digitális montírozásra, a korábbi eljáráshoz kapcsolódó berendezések, archív anyagok tárolását a nyomda régen megszűntette, ezzel párhuzamosan természetesen megoldotta az anyagok elektronikus tárolását. Ez a technológia egyfelől összehasonlíthatatlanul szebb minőséget biztosít, mint a hagyományos levilágytási eljárás, de ugyanakkor szigorúbb feltételeket követel meg tőlünk és Ügyfeleinktől is az anyagleadás terén. Míg a CTP üzembeállításával karakteresen javult a montírozás pontossága, ezzel együtt szükségessé vált az alábbiakban összeállított előkészítési szisztéma szigorú betartása is. Ebben kérjük megértésüket és együttműködésüket.

Javasoljuk, hogy Önök – és azon partnereik, akik az anyagok tervezésében Partnereinkkel együttműködnek – tanulmányozzák leírásunkat, hogy azok esetleges be nem tartása ne az anyag leadásakor derüljön ki.

AZ ÁLLOMÁNYOK NYOMÁSRA VALÓ ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁTALAKÍTÁSA)

 • Formátum: PDF, press optimalizált, azaz Press Quality minőségű állomány szükséges színes képet tartalmazó anyagnál min. 2400 dpi és 300 dpi felbontás mellett. Az oldal(ak) NE legyen(ek) elforgatva, azaz az olvasás iránya szerinti állításban kérjük a PDF-eket írni.
 • Színek: Csak COMPOSITE, azaz nem színrebontott állományt tudunk feldolgozni. Egyszínű fekete dokumentumnál (pl. szöveges kiadványnál) vigyázzanak, hogy a fekete 100% legyen, azaz ne “color” fekete legyen.
  A pdf megírása előtt minden “direkt” színt – hacsak nem külön kevert színként kell nyomni – CMYK színre át kell állítani, különben a levilágított lemezek tartalmazni fogják külön lemezen ezeket a színeket is! Ha tudatosan igényelnek direkt színt, azt kérjük megrendelésükben előre jelezni. ICC-s profilok használata esetén kérjük az alkalmazott szintereket kikapcsolani.
 • A képek minősége: minden esetben 300 dpi (az irodalom színes képnél legkevesebbként a 230 dpi-t jelöl meg). A kompozit anyagleadásból következően DCS1 és DCS2 EPS állományok nem alkalmazhatók, mivel azokból csak az alacsony felbontású nézőkép kerül be a postscript állományába. Ha az anyag gyengébb felbontású képeket (is) tartalmaz – és ezt észleljük –, természetesen jelezzük, azonban emiatt felelősséget nem vállalhatunk.
 • Tapasztalataink szerint függően a tördelő program minőségétől, időnként előfordul, hogy a képernyőn egy szöveg vagy ábra hibátlanul jelenik meg, azonban a (levilágításkor) rosszabb esetben nyomáskor szövegtorlódások sérülések keletkeznek. Úgy tűnik, hogy ezek elkerülésére a legalkalmasabb az a módszer, hogy az állományból először (composit) ps-t írunk, és ebből második lépcsőben állítunk elő pdf-et.
 • A pdf ellenőrzése az Acrobaton belül megoldható, sőt szükséges is, hogy leadás előtt a tervező átvizsgálja a teljes anyagot az Output/Priview ablakon belül.
 • Papírméret: A dokumentum írásakor a kiadvány vágott méretéhez körbe +28 mm-t kell adni. Azaz ennek a növelt méretnek kell a kiválasztott (szabvány) papírméreten elférnie. Így pl. a pontos A/4-re vágott álló formátumú szórólap méretigénye min. 238 x 325 mm. Színkifutás minimum 3 mm. Fontos: A szerkesztőprogramban beállított oldalméretnek egyeznie kell a végső termék méretével!
  Méretváltoztatás csak a PDF megírása előtt lehetséges!
 • Minden oldalt külön; tehát NEM oldalpárban kérünk!!! Ott is, ahol egyébként kilövés szerint is egymás mellé kerülnének az oldalak. Ugyanakkor minden oldalt kérünk, beleértve az üres (vákát) oldalakat is, mert a rendszer ez esetben hiányt mutat. Kivétel a kiadvány borítója, melyet 1-4, illetve 2-3 oldal párosításával, terített méretben kérünk. Ez különösen vonatkozik a gerincet tartalmazó könyvborítókra, melyet természetesen az előkészítéskor kell bekalkulálni. Kivételesen az is megoldható, ha semmi nem kerül a gerincre, hogy számmal adják meg a gerincre szánt vastagságot.
 • Hibalehetőségek: Az Adobe InDesign CS1 kiadványszerkesztő programban készült anyagoknál felléphetnek utólagos hibák a PS ill. PDF készítése során, így pl. ezen állományok RIP-pelése (raszterképszámítás) során eltűnhetnek szóközök, vagy bizonyos effekteket nem tud kezelni a RIP. (Ezeket a jelenségeket más nyomdák és stúdiók is visszaigazolták). A szövegbeli problémák elkerülése érdekében kérjük a szövegeket a PDF írás előtt görbévé alakítani! (Edit > Select All, Type > Create Outline). Előfordult továbbá, hogy a QuarkXpress 7.1. és a Photoshop programokban bizonyos kiválasztásoknál a képek áthelyezése, kimásolása után szellemképes nyomok, vonalak maradnak, melyek a pdf-en nagyítva jól kivehetők. Kérjük leadás előtt mindig alaposan átvizsgálni az anyagokat, mert ezek mind látszanak a nyomaton.
 • A munka leírása: Anyagleadáshoz csatolt fájlként minden esetben kérjük a munka pontos leírását megadni, mely tartalmazza a megrendelő, az operátor elérhetőségét, a munka nevét, az anyag vágott- és kifutással növelt méretét, az oldalak számát is, valamint az alkalmazott színek számát. Kérjük, mellékeljenek minimum fekete-fehér printet, forgatót (lehet az utolsó korrektúra printje is, ha oldalmódosítás nem történt).
  Anyagleadáskor, de legkésőbb az írásos megrendeléskor kérjük egyértelműen megadni, mely oldalakról kérnek próbát készíttetni (oldalszám, összes db-szám stb.). Amennyiben nincs próbára igény írásban megadva, úgy proofot (színes próbanyomatot) nem készítünk, és a színek már csak beigazításkor ellenőrizhetők, azonban a gép beigazítás utáni esetleges leállítása már komoly költségeket jelent.
 • FTP szerverünk: Minden kedves Ügyfelünknek külön elérést biztosítunk, melyet külön kérünk igényelni.

További javaslatok
A dokumentumban felhasznált képek optimális eredménnyel kecsegtető adatai: 300 dpi, TIFF (ZLW tömörítéssel), EPS vagy CT. Tömörítésként lehetőleg kerüljük a JPG-t, illetve a JPG tömörített EPS vagy DCS formátumokat. A vektoros grafikákban használt fontokat ágyazzák be a fájlokba, vagy ALAKÍTSÁK GÖRBÉVÉ.

PDF írása
A Quark-ból illetve InDesign-ből közvetlenül írt PDF-ek sokszor nem megfelelőek, ezért ez esetben azt javasoljuk, hogy szokásos módon először PS-t írjanak (de természetesen nem színrebontva!) – Driwernek az Acrobat Distiller valamelyik verzióját használva –, majd ezt alakítsák át PDF-fé, az Acrobat Distiller segítségével. Általában nem javasoljuk az ún. direkt PDF fájlok előállítását, mert tapasztalataink szerint azok nem megbízhatóak. A képernyőn hibátlannak látszanak, azonban a nyomtatásban karakterhibák, hiányok fordulhatnak elő. Az állományból eredő hibákért természetesen nem vállalhatunk felelősséget és az esetleges többletköltséget fel kell számítanunk.
Amennyiben Corell-ben készítik az anyagot, használja a File menüpont alatti “Publish to PDF” (közzététel PDF-ként) funkciót. Itt válassza a PDF/X-1a stílust. A Beállítások gombra kattintva a megjelenő ablakban a Pre-Press (Előkészítés) fülön adjon meg min. 3 mm kifutót és kapcsolja be a Regiszter, Vágó és File infó jeleket.
Ha Distiller segítségével írja a PDF fájlt, kérjük, használja a Letöltések címszó alatt található Job-options beállításokat. Az Acrobat 6 Preflight opciójával lehetőség van ellenőrizni, hogy a PDF megfelelően lett-e előkészítve. Használja a Letöltések címszó alatt található Preflight Profile-t az ellenőrzéshez.

Digitális Proof-készítés

A nyomdánkban lehetőség van színhelyes próba készítésére az AGFA Sherpaproof rendszerünkön B/1-es méretig. Az általunk készített próba a nyomogépeinkhez van hangolva. Külső digitális proofokat csak nézőképként tudunk fogadni, színbeállítás szempontjainak ez nem felel meg.

Digitális proofkészítési áraink:

 • A/4 1.800 Ft+áfa
 • A/3 3.600 Ft+áfa
 • B/3 4.000 Ft+áfa (B1-es próbának beállítása később történik)

Abban az esetben, ha a Megrendelő, vagy az alkalmazott grafikus nem az útmutató szerint készült adatállományt küld, s ebből eredően hiba történik, a munka állapotától (a hiba felfedezésétől függően) az alábbi többletköltségek merülhetnek fel:

Ha a hiba:

 • a lemezkészítés előtt derül ki, és azt operátorunk javítani tudja, úgy 4.500 Ft/óra díjat számítunk fel
 • a lemezkészítés után, de beigazítás előtt, az 2.500 Ft+áfa/lemez + javítási óradíj 4.500 Ft+áfa
 • color beigazítás utáni leállás és változtatás esetén B1-es gépünknél a négy lemez újrakészítési költségével együtt 36.000 Ft+áfa a többletköltség. Gép állási idő 32.000 Ft/óra, amennyiben az adott munka sürgőssége miatt nem lehet a kieső időben más munkához fogni.